Je bent hier : Getuigenissen  >  Leve de vrije weekends
donderdag , oktober , 06 2022

"Leve de vrije weekends"

De Verhaal betreft een koppel veertigers, Jan 48 jaar, Veerle 46 jaar, en ze hebben 3 kinderen. Gemengd bedrijf met melkvee (melkquotum 200.000), akkerbouw en hoeveverkoop.

Jan volgde in het voorjaar een vergadering van de melkveehouders. Hij komt thuis en brengt verslag uit over de vergadering. Er werd voorgesteld in melkquotum te stijgen, dus houdt dit in, een extra lening voor de aankoop van melkquotum, meer dieren en uitbreiding van de stal. "Er zijn geen financiële problemen in ons bedrijf, vertelt Veerle, "We naderen de 50, waarom nog die investeringen doen? We hebben de dag na de vergadering na het melken, 2 uur met elkaar gepraat, ons besluit stond vast, we stoppen met het bedrijf. Nu was het nog de taak om onze beslissing aan de kinderen te vertellen." Toen Veerle hen informeerde, "We zullen het bedrijf stop zetten", zeiden de kinderen, "Eindelijk".

"Mijn ouders hebben dit ook onmiddellijk aanvaard, voor de ouders van mijn man ligt het nog steeds gevoelig". "We besloten toch om BoeK te contacteren, we waren op zoek naar een onafhankelijk advies, Boek stond achter ons standpunt."

Een week later was het melkquotum verkocht. Veerle heeft verder de koeien verzorgd tot einde melkperiode. Jan heeft zeer vlug een job gevonden in de bouw. Hij had het in het begin moeilijk, zijn werktempo thuis lag hoger. Maar Veerle, kordaat als ze is: "Jan, je wordt toch voor die langzamer uren betaald." Veerle zegt, ik heb het advies van Boer op een Kruispunt gevolgd, ik heb met de kinderen een mooie cv opgesteld, de website van de VDAB vaak geconsulteerd, ik heb me ingeschreven in alle interim-kantoren in de buurt en ik ben 2 dagen op stap geweest. Ik heb vlug een job gevonden, maar verder uitgekeken. Uiteindelijk een betere job gevonden, en door mijn assertiviteit zetel ik reeds in de raad van het bedrijf, andere werknemers komen met hun vragen naar mij toe, die ik overbreng naar de directie."

"Het is wel een jaar hard geweest", zegt Jan. "De mensen van 'de plaatse' begrijpen dat we gestopt zijn. Sommige collega's stellen vragen en kunnen onze beslissing moeilijk plaatsen. Maar het went."

"We hebben meer rust, de post (inkomende facturen) is zeer klein geworden. We vonden in het begin het zeer moeilijk dat we op zaterdag al met de kinderen op uitstap konden, we fietsen samen heel graag. Een zorgeloos weekendje uit permitteren we ons ook. Veerle toont fier haar nieuwe garderobe: "Nu kan ik tenminste mooi uitgedost naar een huwelijksfeest of een babyborrel. We hebben een mooi inkomen. Ons huis wordt aangepast, de kinderen zeggen nu we huis uit zijn, krijgen we een mooi huis. Ja, repliceert Veerle, nu hebben we tenminste financiële ruimte."

(naam wel bekend bij vzw)

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top