donderdag , oktober , 06 2022

Het is de moeite om het te DURVEN doen!!!"

Er was eens ………….
Zoals ieder mooi sprookje begint, ging het ook bij ons.

20 jaar geleden werd ik verliefd op een landbouwer. Ik was kleuterleidster en helemaal geen boerendochter. In het begin was dat niet direct naar de zin van mijn schoonouders, maar onze liefde was sterk genoeg.
Nog voor ons huwelijk in 1993 had mijn man reeds een stuk van het bedrijf over genomen.

In 1993 volgde dan de volledige overname en aankoop van het bedrijf. Ons bedrijf telde toen 150 zeugen met 400 vleesvarkens en een 20-tal melkkoeien en nog wat akkerbouw. Ik mocht na ons huwelijk mijn job niet meer verder uitoefenen: In het begin een hele omschakeling, maar een mens kan veel leren en ik deed het graag! Vanaf het begin zijn we er ten volle voor gegaan. We bouwden enkele nieuwe mestvarkenstallen. De ene renovatie na de ander volgde elkaar op.

Ondertussen achtervolgde de ene crisis ons na de andere : varkenspest, dioxinecrisis,…

7 jaar na onze start hebben we onze melkkoeien weg gedaan. Het aantal melkkoeien was te klein om verder te concurreren en de kosten om uit te breiden gingen te zwaar doorwegen. Op die manier kwam er tijd en ruimte vrij en ben ik terug in het onderwijs gestapt. We deden en vochten verder: we kregen een mooi gesloten varkensbedrijf met 180 zeugen. Tot de laatste dag stond ons bedrijf helemaal in orde.

Als we dan op het einde van het jaar de boekhouding bekeken en zagen we een gans jaar gewerkt hadden voor niets dan stelden wij ons de vraag. "Wat Nu?" " Kunnen wij de toekomst verder aan?"

Als we zagen welke nieuwe wetten, mestkosten,… er op ons af kwamen hebben we een belangrijke keuze gemaakt! "Wij stoppen ermee!!!"

Je doet dit niet zomaar: er zijn daar heel wat gesprekken (met de bank, boekhouders, Boeren op een Kruispunt,… ) en slapeloze nachten aan vooraf gegaan.

Je weet waar je aan begint, maar je weet niet waar het eindigt.
Wij hebben zelf ons bedrijf verkocht en dat is zeker niet zo gemakkelijk geweest.
Ondertussen heeft mijn man een leuke sociale job gevonden buiten de landbouw, waar hij nog de nodige doorgroeikansen zal krijgen. Wij hebben ondertussen ook een nieuwe woonst gekocht in het centrum van onze gemeente.

Momenteel genieten wij van de eerste kerstvakantie zonder zorgen.
Wij zijn echt gelukkig en willen niet meer terug!
2009 wordt voor ons een nieuw begin!

Beste Boeren op een Kruispunt,
Ons verhaal ziet er op het eerste gezicht een gemakkelijk en zelfverzekerde keuze uit, maar ook wij hebben 2 hele zware jaren achter de rug.

  • Neem op tijd de juiste beslissing, laat je niet leiden door de achterklap van de mensen.
  • Zet je fierheid even opzij!
  • Doe wat belangrijk is voor je gezin en voor je toekomst!
  • Ga er samen door, geloof ons ……………het is de moeite om het te DURVEN doen!!!

(naam wel bekend bij vzw)

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top